Radio Oude Stijl

30 april 2006

Echt iets nieuws?

Gearchiveerd onder: Hier en Nu, Radio Oude Stijl — Richard @ 13:56

radio 538Radio 538 start over anderhalve week met nóg een internetradiostation. Volgens directeur Jan Willem Brüggenwirth is dit nieuwe station “echt uniek” en is een dergelijk station “er op de hele wereld nog niet”. Wauw… Ik kan nauwelijks wachten want het is lang geleden dat er écht iets nieuws gestart werd. De directeur verklaart verder dat “mensen zullen zeggen dat het heftig is om dit neer te zetten, omdat het veel geld kost. Maar we willen ook laten zien dat wij in staat zijn unieke stations neer te zetten, juist omdat we Talpa zijn”. Het radiobedrijf van Talpa startte afgelopen week met maar liefst acht internetradiostations. Maar om nou te zeggen dat daar iets vernieuwends tussen zat… Neuh. (lees verder…)

29 april 2006

Nonstop Oude Stijl…

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl, Weet je nog? — Richard @ 15:46

van toen naar nu...Gisteravond is voor de eerste keer de stroom van Radio Oude Stijl platgegaan. Althans, de stroom zelf was niet plat, maar de automatisering (duur woord voor gratis stukje software) zag het effe niet meer zitten. Komt in de beste families voor. Ik heb de boel een virtuele schop gegeven en het liep (natuurlijk) weer. Lekker makkelijk. Bijna ieder levend wezen met een herseninhoud groter dan een appel is tegenwoordig in staat een continustroom op internet te zetten. Tsja,dat nonstop was vroegah aanmerkelijk meer werk dan nu. Er zijn diverse oplossingen verzonnen om toch maar 24 uur per dag en 7 dagen per week uit te kunnen zenden. (lees verder…)

26 april 2006

Zenden?… nee Storen!

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 14:48

U vraagt wij storen

Zo zeg dat was me wat, had ik eindelijk die eerste stentor via via aangeschaft, kon meteen de hele buurt geen tv meer kijken. Ik had nog het geluk dat ik begon met een afgezaagd exemplaar, d.w.z. eentje zonder eindtrap. De oscillator en het trapje daarna hielpen toch al een half watt aan storing de ether in. Afregelen op de 106. nogwat en gaan met die banaan. Zodra je dan ook een stentor gebruikte met de eindtrap (MRF 237) dan wist je zeker dat nederland 1, 2 of beiden in de verre omtrek voorzien waren van onbedoelde bij-effecten, maar wel 5 wattjes de ether in! Dat gedeelte van de FM band boven de 104 Mhz was op dat moment nog niet verziekt door al die lokale omroepen met net iets teveel vermogen. (lees verder…)

25 april 2006

Nu ook Keizerstad vormgeving!

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 22:02

trots van nijmegenHet is prachtig om te merken dat wij niet de enigen zijn met een hang naar, of zo je wilt, een voorkeur voor het mooie radioverleden dat ons land heeft. De afgelopen dagen hebben we diverse mails ontvangen van mensen die nog materiaal uit de hoogtijdagen van de fm-piraterij (want dat blijft het uiteindelijk, ook al voelde dat lang niet altijd zo) hebben. Met één van die mails zijn we bijzonder blij: We hebben nu ook de beschikking over jinglemateriaal van Keizerstad. Ik kan je vertellen: onze dank daarvoor grenst aan hondsdolheid! Schuimbekkend hebben we dat materiaal verwerkt en de Keizerstadjingles hoor je inmiddels langskomen op de ‘levende stroom‘ van Radio Oude Stijl. Let op: stream is voorlopig vol bij 4 luisteraars!

24 april 2006

Wat is kwaliteitsmuziek?

Gearchiveerd onder: Kwaliteitsmuziek? — Richard @ 16:40

kwaliteitsmuziek ja!

Deze discussie hebben we nu al een paar maanden en hoe meer ik hiermee bezig ben, hoe meer ik er van overtuigd ben dat een lijst met platen die het keurmerk “kwaliteitsmuziek” mag hebben bijna niet te maken valt. Zo komt m’n buurman aan z’n trekken bij de nieuwe cd van Frans Bauer en begint een collega van me spontaan grungetaal uit te slaan bij Rammstein. Het is maar wat je smaak is zullen we maar zeggen. Vroeger was de Top 100 allertijden een aardig voorbeeld van wat een “kwaliteitsmuzieklijst” zou moeten zijn. Maar omdat Queen’s Bohemian Rhapsody daar al jaren op de hoogste positie prijkte werd het tijd om te kijken naar andere platen die ook mooi waren maar minder vaak gedraaid werden. De zogenaamde “radioplaten” maken opvallend vaak kans op de kwaliteitstatus. En daarmee komen we weer op de reden dat wij met deze site zijn begonnen. Radio zoals het vroeger was, met de muziek zoals het vroeger was. Maar zelfs nu wordt er nog goede muziek gemaakt hoor, het is alleen anders; om niet te zeggen digitaler.. Uw radio oude stijllogger mijmert voort…

23 april 2006

Vooral níet draaien wat jíj leuk vindt!

Gearchiveerd onder: Beslommeringen — Richard @ 7:08

Radio Oude StijlZondagochtend. Vroeg. Op een forum over radio kwam ik het volgende tegen, een
beginnend DJ vraagt hulp aan meer ervaren forumleden:
“Ik maak sinds een maandje met veel plezier en enthousiasme mijn eigen radioshow. In het programma draai ik mijn favoriete muziek, dat zijn vooral hits die je ook veel hoort op andere stations. Het draaien lukt me wel aardig, en ook de inhoud is wel aardig al zeg ik het zelf. Alleen 1 ding heb ik moeite mee, echt veel moeite; praten! Ik praat vaak veel te snel en veel te onduidelijk. Mijn show klinkt alsof er een vent met een pistool achter me staat en dat ik ook nog de trein moet halen. Heeft iemand wat tips voor me zodat ik dat kan verbeteren?” (lees verder…)

18 april 2006

“Yorin was een liefdeloze hut”

Gearchiveerd onder: Beslommeringen — Richard @ 17:19

Yorin FM was een liefdeloze hutJeroen Kijk in de Vegte over Yorin FM:
Het was een liefdeloze hut, Dj’s die op prime-time zaten namen programma’s op! Hoe kun je dat in je hoofd halen?

Volgens Jeroen werd er niet met liefde, aandacht en toewijding radio gemaakt en was de club ongeïnspireerd… Het probleem was natuurlijk dat het radiomaken bij Yorin maar één doel diende: geld verdienen. Het had, net als bij veel stations, inderdaad niets te maken met de liefde voor radio of de liefde voor muziek. Hoe lang is het geleden dat jij een DJ enthousiast hebt horen vertellen over die prachtige albumtrack die hij/zij toch graag even wil laten horen? De opmerking van Jeroen onderschrijft alleen maar de mening die ik over veel radiostations heb. Zelfs het ooit zo hartstochtelijke Veronica is inmiddels een zoveelste eend in de bijt. Daar is denk ik weinig aan te doen. De core-bussiness i­s nou eenmaal geld verdienen. In een volgende posting kom ik daar nog op terug… 

16 april 2006

dzin’kel?

Gearchiveerd onder: Weet je nog? — Richard @ 8:12

jin·gle m [dzin’kel, zachte k] (-s) radio: herkenningsmelodie (soms met gesproken woord erbij) in een bepaald programma.
car·tridge m [kar’tridz] (-s) houder, cassette.

Jingles, bijna iedere (wannabee-) radiomaker heeft er wel í­ets mee. Sommigen (zoals Maarten) slaan een beetje door, maar meestal raken ze wel een gevoelige radiosnaar. Het station dat de jingle in Nederland introduceerde was de ‘Vrije Radio Omroep Nederland’ of V.R.O.N, beter bekend als radio Veronica. Overigens hebben zij het gebruik van jingles zelf niet verzonnen, maar gewoon gejat afgekeken van amerikaanse radiostations. Dat geldt overigens ook voor de jingles zelf, die ook nog wel eens van andere stations ehhh… ‘geleend’ werden (later daarover meer). Maar daar weet Maarten véééééél meer van. De reden dat ik hier mee kom zijn deze masjientjes:

snif... afscheid doet pijn.Wow… Zoals in de voorgaande posting te lezen is ben ik heftig aan het ‘puinruimen’ en ergens op zolder vond ik deze klassiekers. Begin jaren 80 waren dit dè jinglemachines voor iedereen die de hele echte niet konden betalen, maar die het gekloot gepruts met nulstartcassettes een beetje zat was. De definitieve doodsteek voor de ‘cartridgeplayer’ was de komst van de MiniDisc van Sony. Wat een gemak! Dus nu, anno 2006, gaan ze samen met een oud strijkijzer, een kapotte printer en nog wat andere zooi eindelijk mee met het ‘grof vuil’. Maar toch een beetje met een knoop in mijn maag zeg ik voor het laatst: “bedankt voor de bewezen diensten!

7 april 2006

Over Maarten

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 11:54

Maarten zonder jinglemachine

Maarten is blijven hangen in de tijd dat radio nog echt fun was. Hij kan mijmeren over zenders die je ’s morgens vroeg op de 3-elemements onder de kap ineens kon ontvangen. Ook liet hij een traantje bij het verdwijnen van de snelstart-cassettes. Wat was er immers mooier dan die eerste seconde dropout die zich al manifesteerde na 5 keer draaien van de “meermuziek” of “vrijeradio” jingle! Maar zonder gekheid, eenmaal met het radiovirus besmet gaat het nooit meer over. Zo ook bij Maarten. Daarnaast heeft hij de krankzinnige behoefte allerlei gezongen identificaties van radiostations te verzamelen. Dit verschijnsel, ook wel jingle genoemd, is voor hem een obsessie. Ook al heeft ie een stationnetje waar alleen de buurman naar kan luisteren, de jingles zullen altijd van kwaliteit zijn. Over kwaliteit gesproken - knap bruggetje- , Maarten neemt geen genoegen met zomaar wat muziek op de zender. Nee, hij heeft het idee opgevat, net als Richard, om een zogenaamde “kwaliteitsnorm” toe te kennen aan muziek. Dit om er voor te zorgen dat er uitsluitend goede muziek te horen zal zijn. Ook op  Radio Oude Stijl zal hij het er vaak over hebben. Tenslotte zegt Maarten: Veel plezier op de site en laat van je horen! (dat deed ik bijvoorbeeld met deze afgezaagde stentor! Niet alleen op de radio maar ook op TV, onbedoeld weliswaar……)

Laat me raden... zelfbouw?

Over Richard

Gearchiveerd onder: Radio Oude Stijl — Richard @ 11:52

Tsja, Richard… eigenlijk is alles aan Richard een beetje supersized. En dat dat geldt zeker voor zijn mening die hij dan ook niet onder stoelen of banken kán steken: veel te groot! Hij is op zeer jonge leeftijd al besmet geraakt met het radiovirus en is sindsdien ontoerekeningsvatbaar als het om radiozaken gaat. Om een beter beeld te krijgen van zijn leeftijd verklappen we dat hij claimt dat hij zich radio Veronica nog als zeezender kan herinneren, op 31 augustus heeft hij het dan ook altijd nog een beetje moelijk… Om dat trauma te kunnen verwerken is hij op 11 jarige leeftijd zelf on-air gegaan (tot groot verdriet van de buurt die accuut geen televisieontvangst meer had), en eigenlijk nooit meer off-air geweest. Toen hij in Nederland echt nergens meer terecht kon, hebben radiostations in Belgie, Noorwegen en Australië zijn kunsten openbaar gemaakt. Net als Maarten heeft hij een ziekelijke diepgaande, wetenschappelijke belangstelling in radiovormgeving. En dan die kreet ‘kwaliteitsmuziek’. Ik ben bang dat je daar nog wel meer over gaat horen…

Volgende Pagina »